Асафетида 50 гр.

4.20 лв.

Асафетида 50 гр. на прах

Запознайте се с древната тайна на източната кухня и медицина

Вероятно малко от вас са чували или опитвали екзотичната подправка асафетида, но ако веднъж сте я срещали, никога няма да сбъркате уникалния й мирис. Родината й е Далечния Изток, където тя е позната и използвана от векове както в кулинарията, така и в медицината.

Описание

Асафетида 50 гр. на прах

Асафетида представлява подправка, която се извлича от корените на едноименното растение. То расте във високите части на планините на Афганистан и е широко използвано в Индия. В Близкия Изток, Индия и Афганистан наричат асафетида„подправката на боговете“.Асафетидата притежава много интересен вкус, който съчетава аромата на лук,чесън и леко кисел остатъчен оттенък. Тя е незаменима подправка в индийската и аюрведичната кухня, Идеална е за овкусяване на различни видове къри,леща,пилафи ястия с основа нахут. Когато се смеси с малко сол става идеален дресинг за салати. Асафетидата е идеална подправка за трудносмилаеми храни, каквито са повечето видове боб.Достатъчно е да се използва много малко количество асафетида за овкусяване на ястията.  Успешно замества лука и чесъна в храната, защото вкусът й е именно комбинация между техните два аромата. Определено тази известна в индийската кухня подправка има място и на българската трапеза, поради своите редица здравословни качества.

ПОЛЗИ ОТ АСАФЕТИДА :

Асафетида е идеално средство при грипни заболявания и нарушено храносмилане. Тя подобрява чревната флора и нормализира функциите на стомаха и червата. Отстранява токсините и подпомага изхвърлянето на газове от дебелото черво.Действа успокояващо на нервната система и намалява стреса. Според аюрведа, ако използвате асафетида  в храната си, характерът ви ще стане по-уравновесен и спокоен, ще се нормализират отношенията с роднините. Редовният прием на асафетида подобрява цвета на лицето, изглажда бръчките и прави кожата по-еластична. Асафетида няма странични ефекти, когато се употребява в премерени количества в храната. Добре е все пак  да не се употребява от малки деца и  по време на бременност и кърмене.

произход Индия

 

Запознайте се с древната тайна на източната кухня и медицина

Вероятно малко от вас са чували или опитвали екзотичната подправка асафетида, но ако веднъж сте я срещали, никога няма да сбъркате уникалния й мирис. Родината й е Далечния Изток, където тя е позната и използвана от векове както в кулинарията, така и в медицината.

Практически в цялата човешка история асафетида е използвана в ритуали за прогонване на зли духове и демони. Като подправка и лекарство започват да я използват първо в Кашмир, Индия, откъдето постепенно се разпространява и по други части от Азия.

В Европа асафетида е пренесена от Александър Велики, който при завръщането си от източна Персия решава, че са открили изчезналия вече силфиум, който се считал за дар от боговете и лекувал практически всяка болест.

До ХVI в. В Европа растението е било изключителна рядкост и на него се гледало като на лекарство. Поради миризмата му се считало, че разваля вкуса на всяко ястие, към което бива добавена. Популярността й на Стария континент обаче бързо залязва.

Асафетида е била позната и на арабските фармацевти и лечебните й качества са били описани в тогавашните фармакопеи.

Подправката представлява изсушената смола от коренището на растението Ferula asafoetida. То е многогодишно растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни, роднина е на моркова и магданоза и е типично за планинските части на Афганистан, а от векове се култивира в Индия.

Самата смола се отличава със зловонна миризма, но добавена в гореща вода или масло, тя придава на ястията лек, подобен на праз мирис.

Подправката асафетида е позната още като хинг, асант, храна на боговете, гигантски копър, зловонна смола, дяволски тор и други.

Състав

Хранителни стойности за 100 г

Енергия Протеини Мазнини Въглехидрати Фибри
297 ккал 4 г 1,1 г 67,8 г 4 г

В състава на асафетида влизат 4-20% летливи масла, 50-75% смоли, серни съединиения и други примеси, между които редица химически съединения, които формират качествата на растението, поради което е ценено векове наред.

От витамините и минералите присъстват: калций, фосфор, желязо, каротен, рибофлавин, ниацин. Съдържа още ферулова киселина, 7-хидроксикумарин.

Здравословни ползи

Според знанията на традиционната индийска медицина, асафетида може да послужи за облекчаване на стомашни болки, свързани с подуване, използва се при стомашни паразити, кандида, проблемна менструация, депресия, главоболие, летаргия и други.

В западните изследвания намираме сведения за облекчаване на състояния като: бронхит, астма, газове, менструални проблеми, нервни разстройства и други.

Говори се за ползи при лечение на импотентност, тъй като спомага за производство на полови хормони. Тук очакваме още изследвания, за да можем да твърдим тези ползи на асафетидата.

Асафетида притежава също така антибиотични свойства и контролира развитието на специфични микроорганизми, поради което понякога се използва в направата на консерви и туршии.

Здравословни рискове

Асафетида няма странични ефекти, когато се употребява в премерени количества в храната. Добре е все пак да се вземат под внимание някои нейни специфични качества, които я правят нежелана за употреба при следните случаи:

  • Да не се употребява от деца, тъй като може да предизвика определени промени в кръвната картина;
  • Да не се употребява по време на бременност и кърмене;
  • Да не се консумира при епилепсия, аномалии в кръвното налягане, или при прием на медикаменти за регулиране на кръвното налягане, също и при прием на антикоагуланти;
  • Алергия към растението никога не е изключена, затова първия път я опитайте в малки количества и изчакайте 2-3 часа, за да почувствате ефекта.

Къде можем да я открием

Асафетида не е от популярните у нас подправки и със сигурност няма да я намерите по рафтовете на супермаркетите. Може да се намери обаче в индийските магазини и специализирани места за екзотични подправки.

Продава се под няколко форми: на смола, на „капки“, стрита на прах самостоятелно или в комбинация с други подправки.

Любопитни факти

  • Специфичната миризма на асафетида се дължи на съдържащите се в нея серни съединения, които по време на готвене се разпадат.
  • Асафетида е любимата подправка в Индия и се използва предимно в постни ястия.
  • Ако не разполагате с асафетида, можете да направите неин заместител като смесите лук, чесън, пипер, джинджифил и кориандър.
  • Асафетида стимулира нервната система и производството на полови хормони.
  • Поради специфичната си миризма асафетида е естествен пестицид.

Идеи за приложение

Асафетида можете да използвате, за да придадете екзотичен привкус на зеленчуци като картофи, карфиол, зеле. Можете да подправите с нея елда, ориз и практически всички готвени ястия.

Добре се съчетава и често се използва за допълнителна нотка с други подправки: кимион, синап, лют червен пипер, джинджифил, чесън.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.