Гилой

27.00 лв.

„Растение, пълно със сома“
ГИЛОЙ /ГУДУЧИ/ (TINOSPORA CORDIFOLIA)

Като лечебно растение Гилой е много популярна в цялата територия на Индокитай и във всяка страна има свое име. Среща се от Индия до Централна Африка. Естествените му местообитания са в Индия, Мианмар и Цейлон. Най-често срещаното му име идва от Аюрведа и означава, „това, което предпазва тялото ви“ или «Амрита» – означава „божествен нектар“. В тибетските манастири, Гилой се счита за „лек срещу хиляда болести“, за удължаване на младостта, и е ценена като най-сигурното средство за запазване на здравето и дълголетието.

Описание

„Растение, пълно със сома“
ГИЛОЙ /ГУДУЧИ/ (TINOSPORA CORDIFOLIA)

Като лечебно растение Гилой е много популярна в цялата територия на Индокитай и във всяка страна има свое име. Среща се от Индия до Централна Африка. Естествените му местообитания са в Индия, Мианмар и Цейлон. Най-често срещаното му име идва от Аюрведа и означава, „това, което предпазва тялото ви“ или «Амрита» – означава „божествен нектар“. В тибетските манастири, Гилой се счита за „лек срещу хиляда болести“, за удължаване на младостта, и е ценена като най-сигурното средство за запазване на здравето и дълголетието.
Тinospora cordifolia е растение със силна енергия. Билката се нарича още «jivanti» – „животворна“, защото буквално може да възстанови живота и за нея се споменава в индийския епос „Рамаяна“. Има невероятни качества – тя е толкова силна и пълна с живот, че може да расте без почва и вода. В древния аюрведичен текст «Бхава Пракаш» се описва това свойство на Гилой, като се нарича «chinnodbhava» – „способно да расте след като бъде отрязано“. И наистина, това растение може да вирее без земя и вода. Неговите листа и клони ще растат, като че ли е засадено в земята. Затова се казва, че Гилой е изпълнена със „сома“, божествения нектар. Наричат я още „somavali“ – „растение, пълно със сома“, защото в него са заключени божествени вибрации. Подобното увеличава подобното е принцип на Аюрведа – затова Гилой силно подхранва тялото на всички нива.
Гилой е голям увивен храст със сиво-кафява кора. Листата са тънки, с форма на сърце. Цветовете са малки, жълти или зеленикаво-жълти. Образува сочни, овални, лъскаво-червени плодове с костилка.
Във всички части на растението се съдържат изохинолинови алкалоиди: берберин, ятрорзин, палмитин и апорфинови алкалоиди, магнофлорин и холин. Затова от 1911 Гилой е вписан в Британската фармакопея. Доказано е, че палмитина има положителен ефект върху централната нервна система, облекчава главоболие, мигрена, лошо настроение и чувство на депресия. Има изследвания, които показват, че холинът е едно от най-важните вещества, чиято основна задача е преработката, втечняването и транспортирането на мастните молекули в черния дроб. Холинът активира мозъка и първите признаци на недостатъчност на холин са: забравяне, депресия, безпокойство, раздразнителност, безсъние, сърдечна аритмия, циркулационни нарушения, главоболие, шум в ушите, запек.
В Аюрведа, Гилой е високо ценен за неговите лечебни свойства и преди всичко, за способността му да подкрепя и стимулира защитните сили на организма, имунната система и да очиства тялото.
Гилой е от групата на горчивите билки, наречена „kashaya“ в Аюрведа. Вкусът е горчив и сладък, с гореща природа.
Успокоява и трите доши като действа балансиращо.
Тиноспора кордифолия е полезна при лечението на много заболявания и за детоксикация. Детоксикиращите функции се дължат на подобряване функциите на черния дроб и възможностите й да пречиства лимфната и кръвоносната система. Тя има уникалната способност да елиминира токсините от екзогенни и ендогенни източници – токсините, които получаваме отвън, и онези, които си образуваме сами с неправилно хранене, начин на живот, изпитване на гняв, обида, раздразнение и др., както и от отпадните продукти от метаболизма на бактерии и вируси. Гудучи помага да се повиши ефективността на лимфоцитите и подпомага изграждането на собствен защитен механизъм на организма – действа имуно-модулиращо.
Има силно изразено радиопротективно и адаптногенно действие.
Той има спазмолитично и тонизиращо действие. Като силен анти-оксидант обладава противоракови, анти-бактериални, противовъзпалителни, антиревматични свойства. Действа антиалергично, диуретично, аналгетично, газогонно. Има кардиотонични възможности.
Гилой се използва за профилактика и лечение на инфекции на горните дихателни пътища – като тонзилит, фарингит, пресипналост, кашлица, хрема, настинки, грип от всички видове. Според някои източници той е превенция на птичия и свинския грип.
Тъй като пречиства кръвта, Годучи е много полезно при кожни проблеми като акне, псориазис, екзема, червен вятър, сърбеж, обриви и др.
Гилой е особено ефективен и уникален в способността си да извежда токсините от тялото. Поради това много често се включва в аюрведични формули. Тези токсини пречат на правилното изпълнение на всички функции на организма и са причина за почти всички болести. Той, също така, изчиства мозъчната тъкан от вредни вещества, които пречат на нормалната умствената дейност. Гилой се използва за превенция и лечение на психо-емоционален стрес, облекчава тревожност и депресия.
Смята се, че поради пречистващите и балансиращите му свойства, Гилой ни дарява с дълголетие, подобрява паметта, подобрява цялостно човешкото здраве.

Показания за употреба:
• Хронични и рецидивиращи инфекции
• Елиминира токсините, пречиства кръвта
• Адаптоген и антиоксидант
• Хепатит, заболявания на черния дроб, бъбреците;
• Диспепсия
• Кожни заболявания
• Артрити и подагра
• Помощно средство при химиотерапия поради радиопротективното и адаптогенно действие
• За възстановяване след боледуване, слабост, загуба на апетит, при общо изтощение на организма
• За профилактика и лечение на психо-емоционален стрес
• Полезно при Питта-дисбаланси, парещи усещания в крайниците, алергии

В Аюрведа е използван поне от 3000 години за лечение на остри инфекции и проблеми с храносмилането. Гилой е полезен при гастрит, диспепсия, диария. Използван е с успех при подагра, ревматизъм, онкологични заболявания, обща слабост, инфекции на пикочните пътища, туберкулоза, жълтеница, коремен тиф, вирусен хепатит, малария, болки в тялото. Също така, се използва успешно при повръщане, метеоризъм, анемия, анорексия, хемороиди, сърдечна недостатъчност.

Препоръчва се диабетици да го ползват с внимание, тъй като може да доведе до понижаване нивата на кръвната захар.

60 капсули

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.