АРДЖУНА

29.80 лв.

АРДЖУНА

ЗАБОЛЯВАНИЯ:
– цялата патология на сърдечно-съдовата система
– исхемия на сърцето, високо кръвно и сърдечна недостатъчност
– ангина болка, сърдечна некроза, тромбоцитоза
– антитоксична, антимутагенна и антимикробна активност

Арджуна /60 капсули/ е продукт на Гудкеър за подобряване на сърдечното и чернодробното здраве. Арджуна е дърво, високо около 20-25 метра, което расте по поречията и върху пресъхнали речни корита. Типично е за Западен Бенгал, Южна и Централна Индия. Кората на дървото притежава дълга история на лечебна употреба в Аюрведа, традиционната медицинска практика на Инидя. Там екстрактът от кора се свързва с лечение на сърдечно-съдови проблеми, дихателни проблеми и още: хеморагия, диария, нередовна менструация, акне, кожни язви, както и за заздравяване на рани и фрактури. В тази билка се съдържат редица биоактивни съставки като: флавоноиди, сапонини, тритерпеноиди, танини и минерали. Тя се използва при лечение на различни сърдечно-съдови заболявания в Аюрведа.

Описание

АРДЖУНА

ЗАБОЛЯВАНИЯ:
– цялата патология на сърдечно-съдовата система
– исхемия на сърцето, високо кръвно и сърдечна недостатъчност
– ангина болка, сърдечна некроза, тромбоцитоза
– антитоксична, антимутагенна и антимикробна активност

Арджуна /60 капсули/ е продукт на Гудкеър за подобряване на сърдечното и чернодробното здраве. Арджуна е дърво, високо около 20-25 метра, което расте по поречията и върху пресъхнали речни корита. Типично е за Западен Бенгал, Южна и Централна Индия. Кората на дървото притежава дълга история на лечебна употреба в Аюрведа, традиционната медицинска практика на Инидя. Там екстрактът от кора се свързва с лечение на сърдечно-съдови проблеми, дихателни проблеми и още: хеморагия, диария, нередовна менструация, акне, кожни язви, както и за заздравяване на рани и фрактури. В тази билка се съдържат редица биоактивни съставки като: флавоноиди, сапонини, тритерпеноиди, танини и минерали. Тя се използва при лечение на различни сърдечно-съдови заболявания в Аюрведа. Има антиоксидантни, антисептични, антихипертензивни, антихипертрофични ефекти, които се борят с чести симптоми/причини за появата на различни сърдечно-съдови заболявания при хората. Няколко клинични изследвания показват подобрения при хора с исхемия на сърцето, високо кръвно и сърдечна недостатъчност. Допълнителни изследвания показват вазодилататорни ефекти от приложението на билката и подобряване на кислородното хранене на сърцето, както и общо подобряване на усвояването на кислорода. Терминалия арджуна има и спортно приложение – увеличаване аеробния капацитет на приемащи екстракта в комбинация със сърдечно-протективни свойства. Тези свойства имат благоприятно действие, както за професионални атлети, така и за хората в зряла и трета възраст, които тепърва навлизат в спорта или искат да поддържат по-високо темпо, парирайки негативите на възрастта.
За билката се говори и като за слаб агент с антимикробен ефект, който също така подобрява холестеролния профил. Мнозина експерти смятат aрджуна за силен антиоксидант и унищожител на свободни радикали. Научната основа за употребата на билката като кардиотоник в Аюрведа е доказана от нейните разнообразни функции като: предотвратяване на сърдечна некроза, влияние върху агрегацията и свързването на тромбоцитите (стъпка пред формирането на тромб, т.е. тромбоцитоза), като снижава кръвното налягане, подобрява пулса и холестеролните нива. Антиоксидантните й свойства в комбинация с метало-хелатния й характер я правят антитоксичен агент при отравяне с лекарства или тежки метали. Играе и активна роля в предпазване и смекчаване страничните ефекти на диабет тип I и тип II, като повлиява благоприятно и бъбречните функции. Широката приложимост на билката се допълва от поощряване зарастването на рани, антимутагенна и антимикробна активност.
Полезните ефекти на арджуна са:
• Намалява възпалението като блокира COX-2 (циклооксигеназа 2) и с това блокира част от каскадната възпалителна реакция на арахидоновата киселина (рядка омега-3 есенциална мастна киселина). Също така намалява проявлението на възпалителните гени.
• Блокира продукцията на азотен оксид в перитонеалните макрофаги (коремни имунни клетки).
• Блокира 15-липооксигеназата – ключов ензим, влизащ в оксидацията на лошия холестерол (LDL-холестерол).
• Увеличава нивата на редица антиоксидантни вещества и ензими: супероксиддисмутаза, глутатионпероксидаза, каталаза, церулоплазмин, глутатион, алфа-токоферол (форма на витамин Е), миелопероксидаза, витамин С.
• Екстрактът проявява хиполипиден ефект (снижава/нормализира нивата на липидите) в кръвта, бъбреците, черния дроб, нормализира параметрите на мастната тъкан.
• Проявява хипогликемичен ефект (снижава/нормализира нивата на глюкозата) в кръвния серум и основните органи.
• Снижава кръвното налягане и забавя (успокоява) сърдечната функция.
• Подобрява силата на контракция на сърцето – иначе казано, повече полезно действие за удар.

Механизмът на клетъчна защита на арджуна може да бъде обяснен със способността й да редуцира оксидативния стрес, като подобрява нивата на антиоксидантите. Настрана от нейните патофизиологични функции, билката притежава динамични инсектицидни свойства и се използва като структурен молекулярен скелет в супермолекулярната и нанохимията.
Още полезни ефекти на арджуна са:
• Лечение и подобряване състоянието на сърдечно-болни (исхемия, сърдечна недостатъчност), нормализира високото кръвно налягане;
• Подобряване аеробния капацитет и ефективността на сърдечна функция при кардио тренировки;
• Нормализира функциите на ендотелния слой клетки в артериите при пушачи;
• Притежава висока антиоксидантна активност, сравнима по степен с тази на витамин Е;
• Нормализира холестеролните нива;
• Смекчава страничните ефекти от диабет тип I и тип II, като облекчава бъбречните функции;
• Противомикробен ефект;
• Защитава клетките на диабетици (тип 1) от хипергликемична интоксикация;
• Антираков ефект (токсичност за ракови клетки);

Най-голяма полза от приема на Терминалия арджуна/арджунолова киселина имат хората в средна и трета възраст, които тепърва навлизат във форма чрез спорт и активен начин на живот. При тях активните вещества могат да проявят най-пълен спектър от функциите си.
Занимаващите се с лека атлетика, плуване, гребане и всички други аеробни спортове (извън тежката атлетика) са другата целева група. Подобряването на аеробния им капацитет в комбинация с антиоксидантната активност на добавката и способността й да понижава щетите от хипергликемия (преяждане с въглехидрати) я правят отличен съюзник.

Състав: Терминалия арджуна – 500 мг.

Начин на употреба: Една – две капсули, два пъти дневно с вода.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.