Брахми

31.70 лв.

Брахми

Описание на продукта:

БРАХМИ (Bacopa monnieri), в превод от санскрит, ОЗНАЧАВА ПОЗНАВАНЕ НА БРАХМАН – ВЪРХОВНАТА РЕАЛНОСТ, БОГ; БИЛКАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА БЛАГОДАТ.

Това растение, което се използва повече от 5000 години, расте в мочурливите райони на Индия, Непал, Шри Ланка, Китай, Тайван. Използва се надземната част на растението.

Според Аюрведа – древната индийската медицина, Брахми е растение, което отговаря за поддържане на ясен ум и дълголетие на съзнанието. Затова йогите от хилядолетия го използват за техните духовни практики – с цел успокояване на ума и осветляване на съзнанието, за навлизане в дълбока медитация и досег с Божественото.

Изчерпан

Описание

Брахми

Описание на продукта:

БРАХМИ (Bacopa monnieri), в превод от санскрит, ОЗНАЧАВА ПОЗНАВАНЕ НА БРАХМАН – ВЪРХОВНАТА РЕАЛНОСТ, БОГ; БИЛКАТА НА БОЖЕСТВЕНАТА БЛАГОДАТ.

Това растение, което се използва повече от 5000 години, расте в мочурливите райони на Индия, Непал, Шри Ланка, Китай, Тайван. Използва се надземната част на растението.

Според Аюрведа – древната индийската медицина, Брахми е растение, което отговаря за поддържане на ясен ум и дълголетие на съзнанието. Затова йогите от хилядолетия го използват за техните духовни практики – с цел успокояване на ума и осветляване на съзнанието, за навлизане в дълбока медитация и досег с Божественото.

От всички билки, Брахми е най-сатвичната, най-духовната. Брахми – Билката на Божествената благодат, се използва в практиката на Аюрведа – Расаяна (подмладяване) и насърчава Оджас. Оджас е фината енергия, намираща се в сърдечната чакра. Най-висшата форма на енергия, която зависи от духовното състояние на човека. Смята се, че Oджас е точно 8 капки. Намаляването й води до всички познати заболявания и смърт.

Оджас е отговорна за духовността и интелектуалните способности. Чарака Самхита – един от най-големите аюрведични трактати /ок. 400- 200 г. пр. н.е./ посочва, че Оджас се разпространява от сърцето през тялото чрез 10 големи кръвоносни съдове и без Оджас е невъзможно съществуването на човека. Оджас е най-фина енергия, свързана с отдадеността, висшата любов и предаността към Бога и неговото творение.

Основното действие на Бакопа Мониери е свързано с доказаните му положителни ефекти върху нервната система:

Брахми способства за ревитализиране на нервната система – синтез на нервни клетки, нещо, което по-рано се смяташе за невъзможно, и изграждане на нервни влакна и оттам – по-лесно предаване на сигнали. Съдейства за нормална умствена дейност и памет, за добър сън и концентрация. Има многовековна репутация на ефективна и мощна билка, полезна за запаметяването и подобряване на познавателните способности. Способства за чист, ясен и спокоен ум. Затова в Индия дават Брахми на децата в ученическа възраст, на студентите, но също така на стари или болни хора.Подобрява скоростта на обработка на информацията, постъпваща в мозъка, скоростта на учене и затвърдяването на спомени. Няма странични ефекти.

Направени са изследвания на някои от активните съставки в Брахми, за да се даде оценка на тяхното въздействие върху мозъка и човешкото здраве. В него са открити вещества, наречени бакозиди. Бакозид A и Бакозид B са стероидни сапонини, на които, но не само, се дължи ефекта на растението върху нервната система. Макар за Брахми да има много съобщени въздействия, ефектът му върху психиката и паметта е този, който предизвиква научния интерес, и който е най-добре описан в научната литература. Някои изследвания показват, че веществата в Бакопа мониери оказват положително влияние върху мозъчните клетки, подтикват регенерацията на мозъчната тъкан. В едно проучване се доказва, че дългосрочното приемане на Брахми показа положителна терапевтична стойност срещу дегенерацията, свързана с болестта на Алцхаймер. Сходно е положението с болест на Паркинсон. Брахми подобрява паметта и когнитивните възможности при заболявания на ЦНС и повлиява благоприятно мозъчната дейност. Забавя процеса на стареене и прогресията на заболявания на нервната система.

Благодатното Брахми е най-доброто средство и в старостта, за съхраняване на паметта и слуха. То е най-важното средство за подмладяване в Аюрведа – стимулира и укрепва нервните и мозъчните клетки и подобрява циркулацията на кръвта в мозъка.

Бакопа мониери повлиява синтезирането на допамин и серотонин и по този начин влияе благоприятно при множество заболявания на нервната система, както и при психични заболявания.

Допаминът е биологично активно вещество, което изпълнява функцията на невротрансмитер. Произвежда се в няколко области на мозъка и отговаря за поведението, движението, зависимостите и VTA (Ventral tegmental area – група от неврони, намиращи се в средния мозък). Свързва се със зависимостите към вещества, регулиране на поведението, мотивацията, познавателната способност и някои психични разстройства.

Серотонинът е моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в серотонергичните неврони на централната нервна система, а също така и в клетки на стомашно-чревния тракт. Серотонинът играе важна роля при регулирането на агресията, телесната температура, настроението, съня, повръщането, кръвосъсирването, сексуалността и апетита. Освен това той има отношение към остаряването, ученето и паметта. Ниските нива на серотонин се считат за причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, фибромиалгия и различни нервни разстройства. Известни са антидепресивните качества на серотонина, затова е познат още като „хормон на щастието“.

Като балансира синтеза на допамин и серотонин, Брахми съдейства за постоянен баланс в техните нива и не позволява негативни отклонения. Известно е действието на Брахми като средство против безпокойство и психични разстройства. Положителен ефект има при безсъние, главоболие, епилепсия, неврози, зависимости, вкл. към тютюн, алкохолизъм и др. Особено внимание следва да се обърне на Брахми в случаи на мания. Там трябва да се използва Брахми, което се приема с гий.

Билката на божествената благодат в днешно време се използва и в борбата със стреса. Действа също като адаптоген – помага на организма да се адаптира към нови или постоянни неблагоприятни ситуации. Сулфхидрилните и полифенолните компоненти на Брахми снижават оксидативния стрес чрез инхбиране на ензима липооксигеназа и излъчване на тежките метали от тялото. Хубаво е да се приема Брахми преди и в следоперативни периоди за намаляване на стреса и по-бързо възстановяване на нарушените нервни влакна.

Черният дроб е главния детоксикиращ орган на тялото. Както проучвания показват, Брахми може да бъде полезно за насърчаване функциите на черния дроб и естествена детоксикация, тъй като то успокоява избилици на негативни емоции, които до голяма степен допринасят за чернодробни заболявания. Брахми се използва също и при лечение на астма при хора с Питта конституция, които са склонни към изпотяване, раздразнителност, и необходимостта им да се охлади въздуха. Благоприятни ефекти има и за неприятните симтоми на предменструален синдром при Питта-жени, който се проявява с раздразнителност, гняв, желание да се спори.

Брахми, също така, въздейства положително върху кръвоносната и сърдечносъдовата системи и насърчава нормално кръвно налягане. С еднакъв успех то повлиява хипертонията при всички конституции – Вата, Питта и Кафа.

При редовна употреба Брахми елиминира тенденцията към преяждане, и прилагането му е полезно за лечение на наднормено тегло и затлъстяване.

Брахми е считано за едно от най-мощните и най-важните растения в аюрведичната медицина и в частност, в науката за подмладяването и дълголетието – расаяна.

60 капсули

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.