Кориандър 50 гр.

1.00 лв.

  Кориандър 50 гр.

Основно действие на кориандър

Кориандърът има установено стимулиращо храносмилането; спазмолитично действие; добро действие срещу метеоризъм. Кориандърът има още установено слабо антибактериално действие.През седемдесетте години екип от учени стига до извода, че плодовете на кориандъра имат стимулиращо храносмилането и спазмолитично действие. Във връзка със съдържанието на етерично масло действа бактерицидно и фунгицидно. Всъщност още в края на петдесетте години учени установяват активността на етерни и ацетонови екстракти от дрогата върху някои микроорганизми.Кориандърът се използва като билка, която има жлъчкогонно и отхрачващо действие. Ускорява епителизирането на раните.
Начин на приложение: При стомашно-чревни, жлъчни и чернодробни заболявания, като стимулиращо храносмилането, възбуждащо апетита, газогонно и жлъчкогонно средство, като средство срещу метеоризъм се прилага: запарка, приготвена от една чаена лъжичка счукани плодчета от кориандър в една чаена чаша вода, която се изпива в продължение на един ден. Влиза в състава на препаратите тамарин, компей-лакс и др.

Код: 6425 Категория:

Описание

Кориандър 50 гр.

Основно действие на кориандър

Кориандърът има установено стимулиращо храносмилането; спазмолитично действие; добро действие срещу метеоризъм. Кориандърът има още установено слабо антибактериално действие.

Експериментални и клинични данни на кориандър

През седемдесетте години екип от учени стига до извода, че плодовете на кориандъра имат стимулиращо храносмилането и спазмолитично действие. Във връзка със съдържанието на етерично масло действа бактерицидно и фунгицидно. Всъщност още в края на петдесетте години учени установяват активността на етерни и ацетонови екстракти от дрогата върху някои микроорганизми.

Емпирични данни на кориандър

Кориандърът се използва като билка, която има жлъчкогонно и отхрачващо действие. Ускорява епителизирането на раните.
Начин на приложение: При стомашно-чревни, жлъчни и чернодробни заболявания, като стимулиращо храносмилането, възбуждащо апетита, газогонно и жлъчкогонно средство, като средство срещу метеоризъм се прилага: запарка, приготвена от една чаена лъжичка счукани плодчета от кориандър в една чаена чаша вода, която се изпива в продължение на един ден. Влиза в състава на препаратите тамарин, компей-лакс и др.

История на кориандъра

Кориандърът (латинско име – Coriandrum sativum) е една от най-значимите култури за подправки и етерично масло. Кориандърът произхожда от Мала Азия, въпреки че някои изследователи посочват, че Източното Средиземноморие също трябва да се счита за родното място на растението. И до днес в научната общност продължават горещи дебати. Например споменаването на кориандър се намира в Стария Завет; семената му многократно са били откривани не само в гробниците на египетските фараони, но и в погребенията на обикновените египтяни. В Китай кориандърът се появява около IV-V в. пр. е.

Понастоящем кориандърът се отглежда в много страни по света и неговите плодове, както и техните преработени продукти, представляват значителен дял в търговията с износ и внос.

Описание на кориандър

Кориандърът е едногодишно тревисто растение с вретеновиден корен. Стеблото е право, голо, 40 – 70 (100) см високо, в горната част е разклонено. Долните листа са едро нечифтопересто нарязани, с широки дялове и дълги дръжки, горните са на къси дръжки, с тесни линейни дялове. Цветовете на кориандъра са бели или розови, събрани в сенници с 3 – 5(10) лъча. Плодът е яйцевидно кълбест, твърд, с 10 извити и 12 прави ребра, неразпадлив. Кориандърът цъфти през юни и юли.

Разпространение на кориандър

Кориандърът е старо културно растение, на места в Южна Европа расте като подивял вид. У нас може да се срещне като плевел в посевите край Ивайловградско. Кориандърът е диворастящ в Северна Африка и Югозападна Азия.

Дроги на кориандър

Плодове от кориандър (Fructus Coriandri); масло от кориандър (Oleum Coriandri).

Съдържание на кориандър

Плодовете от кориандъра съдържат до 1,5% етерично масло, а в култивираните видове – до 3%;етерично масло, 20% тлъсто масло, 11 – 17% белтъчини; кумарина умбелиферон, витамин С, органични киселини, стероидното вещество кориандрол, захари и неголямо количество алкалоиди, рутин и други полифеноли. Неприятната миризма на незрелите плодове се дължи на алдехида транстридецен.

Етеричното масло в зелените плодове съдържа 40 – 50% алдехиди и 30 – 35% линалоол. С узряването алдехидите намаляват, а паралелно се увеличава количеството на линалоола.

Съчетание с други билки на кориандър

Може да се съчетав акато подправка с ким, кардамон, копър, магданоз и др.

Стимулира секрецията и моториката на храносмилателната система, като действа карминативно, апетитовъзбуждащо, спазмолитично и болкоуспокояващо, откашлично.

*Подправка

Начин на употреба на кориандър плод 

Приемат се 5-10 плодчета 1-2 пъти дневно. Запарка – 1 чаена лъжичка счукани плодчета се залива с 250 мл вряла вода и се запарва за 10 мин. (доза за 1 ден).

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.