СПИРУЛИНА ПЛЮС

37.80 лв.

СПИРУЛИНА ПЛЮС

Спирулина ПЛЮС  /60 Капсули/ е синьозелено водорасло на милиарди години. Богат източник на антиоксиданти, забавя процеса на стареене, въздейства срещу свободните радикали, съдържа биоактивни елементи, които спомагат при болести като катаракта, артрит, атеросклероза, диабет, стрес, умора и рак.

Описание

СПИРУЛИНА ПЛЮС

Спирулина ПЛЮС  /60 Капсули/ е синьозелено водорасло на милиарди години. Богат източник на антиоксиданти, забавя процеса на стареене, въздейства срещу свободните радикали, съдържа биоактивни елементи, които спомагат при болести като катаракта, артрит, атеросклероза, диабет, стрес, умора и рак.

Спирулина ПЛЮС съдържа: Amla – най-големият източник на витамин C, Бета-каротин, Протеини, калций, магнезий и важни минерали, Витамин B-комплекс. Гама линоленова киселина (GLA), незаменима мастна киселина, която регулира хормоналната система и се съдържа само в майчиното мляко. 

Състав: нето 1 капсула 600 мг. всяка капсула съдържа: Роголистник (Ceratorphyllum demarsum 450 мг, Амла (Emblica officinalis 150 мг.

Съдържание: 60 капсули х 600 мг

Дозировка: По 2-3 капсули дневно по време на закуска.

СПИРУЛИНА С ВИТАМИН С! Без странични ефекти!

Да не се превишава препоръчаната дневна дозировка.

Да не се приема от брененни, кърмачки и деца!

Да се съхранява на сухо и прохладно място, далеч от деца!

Не замества рационалното хранене.

Хранителна добавка, не е лекарство.

Производител: Goodcare Pharma Pvt.Ltd. Индия, произв. Лиценз № AL-104M

––––––––––––––––––––––––––––––––-

Едноклетъчните сини водорасли, носещи името Спирулина, са признати за един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Спирулината се произвежда сравнително лесно от нетоксичните бактерии Артроспира (Arthrospira).

Спирулината стимулира, укрепва и подсилва имунната система на човека и се оказва особено полезна при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене. Спирулината подобрява липидния и глюкозния метаболизъм, както и редуцира мазнините в черния дроб и укрепва сърдечното здраве.

Поради липсата на целулозни клетъчни стени, спирулината не изисква химическа или физическа преработка, за да стане храносмилаема. Тя се рекламира като основен неживотински източник на витамин Б12, както и е източник на белтъчини, които съставляват 55-70% от масата ѝ.

Водораслите са едни от най-интересните създания на природата – от тях се смята, че се е зародил животът на Земята преди три и половина милиарда години. Те са в основата на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната, с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях.

Повече от хиляда години хората използват водораслите като източник на храна или лек за много болести. Около 6 000 г. пр. н. е. в Далечния изток (по-специално Япония) водораслите са били използвани като питателен източник, съдържащ най-голямо количество хранителни вещества, съчетани в идеален баланс.

Съществуват данни, които показват, че при хора, хранещи се с водорасли по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния като хипогликемия, слаба памет, хронична умора, висок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астма и депресия.

Спирулината, под формата на сушено водорасло, е била позната още по времето на древните маи и ацтеки, които с нейна помощ укрепвали и подмладявали организма си. Приготвяли традиционен сладкиш, който бил основна част от тяхното меню. И днес спирулината продължава да бъде част от всекидневната диета на коренното население на Африка и Америка, като са разработени методи за отглеждането ѝ и в други страни.

Спирулина – най-питателното растение на планетата

Спирулина не е едно конкретно водорасло, а термин, който обозначава две специфични бактерии – Артроспира платенсис и Артроспира максима. Името спирулина произлиза от спираловидната форма на водораслите. Спирулина е един от най-популярните вегански източници на белтък. Именно белтъчините са основните активни компоненти в спирулина, като те определят нейните антиоксидантни свойства и способноста да въздейства върху липидния и въглехидрания метаболизъм. В основата на действието на спирулина стоят три метапротеина – алофикоцианин, C-фикоцаинин и фикоеритрин.

Тези водорасли имат потенциално голямо значение за човешкото хранене заради цялостните си хранителни качества: над 100 хранителни съставки, от които: 60-70% белтъчини (сухо вещество), всички незаменими аминокиселини, витамини (А, Е, В1, В2, В6, В12 – в особено големи количества), фитонутриенти, син фикоцианин (мощен имуностимулант с подчертано антиканцерогенно действие), каротиноиди (над 17 различни бета-каротиноиди), минерали (желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк), уникални пигменти, омега-3 и омега-6 мастни киселини, гама-линоленова киселина, мощни пробиотични съединения, хлорофил и полизахариди.

Учени твърдят, че спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти (голямо съдържание на фенолови киселини и токофероли), освен това тя съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови и 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак. От друга страна, тя е три пъти по-богата на витамин Е от суровия пшеничен зародиш, а концентрацията на протеини в нея е три пъти по-голяма, отколкото в червеното месо, рибата и пилетата. Спирулина е още богат източник на витамин C и специфични полизахариди, които се характеризират с имуностимулиращи свойства.

Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на комплексната захар – рамноза, която много лесно се преразпределя, а това е много важно за инсулиновия апарат на панкреаса. Трябва да се отбележи, че в 1 грам суха маса водорасли има само 4 калории и почти никакъв холестерол.

Спирулина се препоръчва като растителен източник на витамин Б12. Формата на този Б12 е 7-аденил цианокобамид, който е наричан още псевдовитамин Б12. На практика той е неусвоим в човешкото тяло, което означава, че спирулина не може да бъде източник на витамин Б12.

Доказани и потенциални ползи при хора

Пречистване от тежки метали и токсини

Едно от най-потенциалните свойства на спирулина се свързва с изчистването на тялото от ненужни замърсители. Тестовете върху животни показват чудесни резултати за изчистването от кадмий, флуор, олово и живак. Няма причина ефектът да се различава при хора. В едно от изследванията върху хора се установява ефективност при изчистване от арсен.

Липиден метаболизъм и липидни показатели

Въпреки че няма преки сравнителни тестове с други добавки, спирулина се доказва като особено ефективно средство за регулиране на липидната пероксидация. Спирулина също така понижава лошия холестерол (LDL) и повишава добрия холестерол (HDL). Регулирането на лошия холестерол е особено силно при „омазнен“ черен дроб. Отбелязва се и значително понижаване на триглицеридите в определени групи, които страдат от метаболитен синдром или сходни заболявания.

Мускулна издръжливост и сила

На този етап се отбелязва определен положителен ефект, но е прекалено рано да се говори за значителни резултати, поради недостиг на тестове или недостатъчно подробни такива. Спирулина може да се зачисли към потенциални добавки за издръжливост, както помага особено при активност над 2 часа.

Водораслото се свърза и с увеличаване на мускулната сила. Ефект се отбелязва при натренирани и нетренирани индиви, като при втората група е значително по-висок и достига 20-30%.

Алергии

Въпреки че съществува само едно изследване върху антиалергенните свойства на водораслото, то демонстрира особено висока ефективност при третирането на алергии. Отбелязва се понижаване на всички симптоми и тестовите субекти споделят значително подобряване на състоянието. Именно при алергичен ринит, спирулината подобрява значително отпушването на носа и намалява отделянето на секрети.

Кръвно налягане

Спирулина разполага с голям потенциал за понижаване на систоличното и дисистоличното кръвно налягане. Значителен ефект се отбелязва след поне 6 месеца употреба.

Антиоксидантен ефект

Подобрява антиоксидантните и възпалителни маркери. Особено силен е ефектът при възрастни мъже. Увеличава и основни антиоксиданти в човешкото тяло като глутатион и супероксид дисмутаза (SOD).

Противотуморни свойства

Висок потенциал за понижаване на риска и симптомите на рак на устата. Спирулина би била особено ефективна при пушачи. Спирулина може да има и потенциално въздействие върху меланома и рак на дебелото черво.

Водораслото разполага и с потенциални противотуморни свойства, но засега данните са ограничени. Основният механизъм на действие е потискане на растежа на туморите.

Въглехидратен метаболизъм

Въпреки че няма достатъчно доказателства за значителен ефект, спирулина има потенциал да оказва влияние върху нивата на кръвна захар и инсулиновата чувствителност. Водораслото разполага с определени свойства, които спомагат за превенцията или третирането на диабет.

Черен дроб

Висока ефективност при понижаване на мазнините в черния дроб и регулиране на чернодробните ензими.

Вируси

Потенциален ефект при третиране на хроничен хепатит C. Спирулина показва значително по-висок ефект от магарешки бодил, който се счита за едно от най-добрите референтни вещества в случая.

Ползи при тестове върху животни и ин-витро тестове

 • Потенциални неврозащитни свойства: свързва се с превенция на болест на Паркинсон. Потиска и натрупването на определени протеини, които се свързват с развитие на болест на Алцхаймер;
 • Потенциални ползи за предпазване на мозъка от увреждане при инсулт;
 • Спомага за регенерирането на неврони и реуглирането на възпаления в мозъка. Регенерирането на неврони може да оказва и положителен ефект върху моторната функция на тялото;
 • Потенциал за забавяне на влошаването на паметта при остаряване;
 • Слаб антидепресантен ефект;
 • Сърдечнозащитни свойства, които се свързват с положително въздействие върху сърдечните тъкани и потискане на формирането на плателети;
 • Висока ефективност при третирането на диабет, независимо дали произхода му се свърза с генетична обремененост, диета или интоксикация;
 • Спомага при третирането на артрит при плъхове. Две предварителни изследвания показват сериозен потенциал на водораслото;
 • Запазва нивата на тестостерон при интоксикиране на тестисите;
 • Регулира нивата на хормона лептин при плъхове с наднормено тегло;
 • Ин-витро изследвания демонстрират потенциални свойства за третирането на някои типове рак, каквито са меланома и рак на дебелото черво.

Каква е препоръчителната доза?

Използваните дози спирулина в легитимните изследвания варират между 1 и 8 грама. За някои състояния се препоръчват следните дози:

 • За регулиране на холестерола – 1-8 г дневно;
 • За мускулно възстановяване 2-7.5 г дневно;
 • За умерено регулиране на кръвната захар – 2 г дневно;
 • За понижаване на кръвното налягане – 3.5-4.5 г дневно;
 • За третиране на омазнен черен дроб – 4.5 г дневно;

По-високи дози може да са безопасни и да имат по-силен положителен ефект, но до този момент не са тествани и не се препоръчва да се надхвърля дозата от 8 г дневно.

Не е установено дали е по-ефективен еднократен дневен прием или разделяне на дозата на няколко по-малки приема.

Странични ефекти и противопоказания

Спирулината не се характеризира с токсичност, дори и в случаите когато заема значителна част от диетата. При тестове върху животни, дългосрочната употреба на спирулина, заемаща 5% до 30% от калорийния прием, не отбелязва интоксикиране.

Американската организация USP прави оценка на страничните ефекти на спирулината, като събира информация за всички медицински доклади от 1968 г до 2009 г. Заключението е, че самата спирулина не е вредна и не е токсична. Във всичките 78 клинични случая, причината за интоксикиране са вредни бактерии, които съществуват в други синьо-зелени водорасли, съжителстващи със спирулина. Причината да се съдържат подобни бактерии в продуктите са лоши производствени практики и лош контрол върху качеството от производителя.

Въпреки че спирулина се използва успешно срещу алергии, съществува един регистриран случай на алергия от спирулина. Засега данните за потенциални алергични реакции от водораслите са ограничени.

С какво да комбинираме спирулина?

Спирулина може да се комбинира с други хранителни добавки спрямо желаните цели. Като антиалерген, спирулина има потенциал да се комбинира с бромелаин и кверцетин. За редуциране на холестерола и триглицеридите, спирулина би се комбинирала ефективно с чесън, какао и рибено масло.

Любителите на водораслите могат да комбинира спирулина с хлорела или синьо-зелени водорасли от езерото Кламат.

Спирулина се комбинира особено ефективно със суроватъчен протеин, независимо дали е с цел следтренировъчно възстановяване или допълване на белтъчинния прием за деня. Спирулина е бедна на аминокиселината цистеин и аминокиселинният ѝ профил се допълва от суроватъчния протеин. В плюс е, че и двата източника на протеин влияят благотворно върху имунитета и липидния профил.

Спирулина проявява синергични свойства и с вещества като синя боровинка, зелен чай, бета-аланин и витамин D по отношение на стимулиране на растежа на стволовите клетки. Добавянето на спирулина засилва ефекта на комбинацията с 50%.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.